Frihedsbudkabet. Hvem sørgede for, at det blev optaget?

Befrielsen: Generelt Befrielsen: Foredrag

Under Besættelsen sørgede købmand Aage Schnedevig (navneændring til Aage Snedevig) for at mange af de lydoptagelser vi kender, blev optaget og bevaret.

Dines Bogø - Befrielsen
Aage Snedevig (1901-1985). Foto via Niels Snedevig.
Dines Bogø - Befrielsen
Få minutter efter Frihedsbudskabet havde lydt, var mange på gaden for at fejre Befrielsen. Her en glad borger fra Gentoftegade.
Dines Bogø - Befrielsen
Mange købte en 78-grammonfonplade med Fridsbudskabet. Her set Allers version fra 1946.

Optagelserne blev forertaget med skæreapparat i villaen, Hvilevej 10 i Gentofte. Snedevig havde firmaet "Foba-Tone", hvor han optog lakplader for private.

På et tidspunkt måtte Snedevig kontakte Elselsabet N.E.S.A, da han var nervøs for, at de ville lukke for strømmen, da man havde brugt for meget el, og som bekendt var alting rationerede dengang.

Det lykkedes ad rette kanaler, at fortælle, hvad der var årsag til det ekstra forbrug, og optagelser kunne heldigvis fortsætte.

Der kan være ca. 3. minutters optagelse på en standardskive (78 omdrejninger). Når man havde optaget ca. 3 minutter på et skæreapparat fortsatte man på skæreapparatet ved siden af, så man den måde fik en overlapning. Senere, da lakpladerne blev overspillet til bånd måtte man sikre, at de to afspilninger var synkrone, inden man skiftede fra en plade til næste.


4. maj 1945 kl. 20.30 dansk sommertid, britisk dobbeltsommertid

Snedevig optog udsendelser fra Danmark og England samt udsendelser fra Sverige, Tyskland og U.S.A.

Dines Bogø - Befrielsen
Kl. 20.29 kunne medarbejdede på redaktionerne i Bush House høre, at Tyskerne havde overgivet sig til Montgomery. Telegrammet, der efterføldende indløb fra Montgomerys felthovedkvarter på Lüneburger Heide.
Dines Bogø - Befrielsen
BBC's bygning Bush House. Flere etager under jorden lå det danske studie.
Dines Bogø - Befrielsen
Johannes G. Sørensen havde speakervagten den 4. maj 1945.
Dines Bogø - Befrielsen
Mange kan citere budskabet.
Dines Bogø - Befrielsen
Skæreapparatet, som Aage Snedevig brugte.
Dines Bogø - Befrielsen
Hvilevej 10, Hellerup.

Redaktør Johs. G. Sørensen startede oplæsningen i BBCs danske udsendelse kl. 20.30 efter de kendte indledende signaler med morsetegnede for V "...-" og brudstykke af Prins Jørgens March. Han havde sammen med sin chef Niels Grunnet forladt Pressens Radioavis Danmark den 25. september 1944. Via Sverige og Scotland kom de til London, hvor de fra 9. oktober 1944 var ansat på BBCs danske redaktion.

Det var kollegaen Flemming Barfoed, der som andre via interne højttalere på BBCs redaktioner, hørte om kapitulationen på Lüneburger Heide. Barfoed styrtede ud af kontoret og ned af de mange trapper til studiet, hvor han afventede en naturlig pause i Johs. G. Sørensen oplæsning. Da han dunkede Johs. G. Sørensn kraftigt i ryggen, slukkede denne for mikrofonen. Han åbnede først igen, da han havde formuleret den senere så kendte sætning, som han oplæste to gange.

Om aftenen den 4. maj 1945 var Snedevig klar til at optage den danske udsendelse fra BBC. Han havde en større kortbølgeantenne under loftet og en god modtager. Helt at undgå de tyske støjsendere kunne han ikke, som man også hører på mange af hans optagelser.

Da han efterhånden havde skåret over 1.000 plader måtte han sikre, at hele samlingen ikke gik tabt ved konfiskering eller ved evt. tysk sprængning af villaen. Så jævnligt kørte han med nye optagelser de 8 km på cykel ud til Frilandsmuseet i Lyngby, hvor han havde fået lov til at opbevare optagelserne efter aftale med museumsleder Kai Uldall.

Det var det ikke ulovligt, at aflytte og optage radioudsendelser, men Det tyske Sikkerhedspoliti ville nok ikke se venligt hans aktiviteter.

Dines Bogø - Befrielsen
9. maj 2023. Området ved Hvilevej 10 (hvid cirkel) tæt ved Lyngbyvej. Gul cirkel er villaen Hans Jensens Vej 44, hvor ægteparret Lone og Lucjan Maslocha blev skudt af Gestapo den 3. januar 1945. Sort cirkel. Flere Holger Danske folk var i kamp med Tysk Sikkerhedspoliti ud for Sankt Lukas Stiftelsen den 18. januar 1945.

Da budskabet lød 5. minutter inde i udsendelsen, og mange strømmede ud på gaderne for at juble, forsatte Aage Snedevig med at skære plader, så alt i den 29½ minut lange udsendelse blev optaget på 11 lakplader.

Uddrag af udsendelsen blev ret hurtigt udgivet på plade. Aller og han eget selskab Felix udgav forskellige uddrag. Alle indeholdt selvfølgelig det kendte budskab, som Johannes G. Sørensen oplæste.

Johannes G. Sørensen havde været speaker ved Statsradiofoninen, men som de fleste andre fra "Pressens Radioavis" forlod de Radiohuset i september 1944. Via Sverige kom han til London, hvor han blev tilknyttet Den Danske Afdeling hos BBC.

Dines Bogø - Befrielsen
Johannes G. Sørensen blev nærmest et ikon, fordi det blev ham, der oplæste Frihedsbudskabet.
Dines Bogø - Befrielsen
Redaktør Sørensens officielle pressekort.
Dines Bogø - Befrielsen
Børge Outzes beretning om 4. maj 1945.
Dines Bogø - Befrielsen
Frilandsmuseet i Lyngby, nord for København, hvor Snedevig i.flg. aftale med museumslederen kunne opbevare sin lakplader.
Dines Bogø - Befrielsen
4. maj 2022. Afholdt arrangement i Skibinge Kirke ved Præstø.
Dines Bogø - Befrielsen
Hektiske dage i Befrielsesdage. Mange med armbind dukkede op i gadelivet.
Dines Bogø - Befrielsen
Snedevigs skæreapparat kunne man tidligere se i det oprindelige "Museet for Danmarks Frihedskamp".

Statsradiofoninen fik lov til at låne hele samlingen (1.300 skæringer), der blev overspillet til spolebånd. F.eks. er det også Snedevig, der har optaget lyden luftalarm og de britiske bombemaskiner over Københan den 21. marts 1945.

Første gang Statsradiofoninen afspiller Frihedsbudskabet er den 4. maj 1946, hvor de i første omgang lånte lakpladerne af Snedevig.

Et enkelt sted fornemmer man i optagelsen (overspilning til spolebånd) ) fra 4. maj 1945, at man kan høre skift fra en skive til en anden, hvor synkroniseringen ikke har været 100% under afspilningen.

Dines Bogø - Befrielsen
Alles pladeversion.
Dines Bogø - Befrielsen
Felix pladeversion med side 1 og 2.
Dines Bogø - Befrielsen
Aage Johannes Snedevig er født i 1901 i Viskinge ved Kalundborg. Han døde i 1985 og ligger begravet på Hellerup Krkegård i Gentofte.

Johs. G. Sørensen fortsatte fra 1958 som journalist på Bornholmeren i Rønne. Han fortalte mange gange om sine oplevelser i 1944-45. Bl.a. at han først efter 1½ måned efter Befrielsen kom tilbage til hustru og forældre i Danmark.

Dines Bogø - Befrielsen
1943. Johs. G. Sørensen var souschef på "Pressen Radioavis". Nyhedsudsendelser blev først fra 1968 en del af Danmarks Radio, som Statsradiofoninen havde skiftet navn til i 1959.
Dines Bogø - Befrielsen
Johs. G. Sørensen blev kendt på et splitsekund i 1945. Når han senere blev omtalt, var det altid kun i forbindelse med 4. maj 1945.
Dines Bogø - Befrielsen
Johs. G. Sørensen blev efter Befrielsen ansat på Berlingske Tidende. Fra 1958-1972 var han ansat på avisen Bornholmeren i Rønne.
Dines Bogø - Befrielsen
Johs. G. Sørensen døde på Bornholm.

4. maj 1945. BBC's danske udsendelse. De først seks minutter 4. maj 1945. BBC's danske udsendelse. Kort version (downloades) 4. maj 1955. Gunnar "Nu" Hansen taler med Aage Snedevig Befrielsen: Foredrag